wege

Dlaczego wegetarianizm jest popularny?

Podobno, żeby stworzyć rewolucję nie potrzeba nawet połowy ludzkości. Wystarczy dobrze zmotywowana część z nas, by coś zmienić i tę zmianę realnie poczuć.

Dlaczego wegetarianizm jest popularny? Z wielu powodów.


Odkąd pamiętam, nigdy nie było łatwo należeć do tej mniejszej części społeczności, niezależnie czego by ona dotyczyła. Od lat prowadzimy wojny – nie tylko terytorialne, ale przede wszystkim światopoglądowe. Potrafimy na siłę przekonywać innych o swoich racjach, obrażać czyjeś poglądy, oceniać zachowania, wyśmiewać, kiedy ktoś myśli inaczej niż my.

Wegetarianizm to jedna z tych dróg, która budzi wiele sprzecznych emocji. Z jednej strony mamy popularyzatorów, którzy widzą sens w ograniczaniu spożywania mięsa, albo odstawienia go w ogóle. A z drugiej strony mamy przeciwników zakochanych w mięsie, niechcących rezygnować z niego na jakąkolwiek rzecz. Jest też grupa pośrednia, osoby, dla których niewygodni są ci, którzy żyją inaczej. Weganie, którzy nazywają wegetarian hipokrytami. Wegetarianie, którzy wyzywają mięsożernych od ślepców i mięsożerni, którzy każdego wegana czy wegetarianina chcą upokorzyć i pokazać im, że to, co robią, nie ma żadnego znaczenia.

Trudno w tej dziedzinie nie mieć jakiegoś zdania, więc stąd tak spory rozłam między nami i tak wiele zdartych kotów. Zresztą im bardziej zagłębimy się w sieć w tej dyskusji, tym wyraźniej zobaczymy ten rozstrzał.

Dlaczego wegetarianizm jest popularny?

A sam wegetarianizm jest popularny z wielu powodów. Oczywiście możemy pisać teorie spiskowe, że wegetarianizm jest modny, bo ktoś chce na tym zarobić, ale nie można nie zauważać pewnych symptomów, które są jasne i oczywiste i o których po prostu coraz częściej głośno się mówi.

 

Zwierzęta cierpią

Jakkolwiek chcielibyśmy temu zaprzeczyć – nie możemy. Jeżeli nie wiesz, jak wygląda rzeź świń, krów i ubój kurcząt, polecam, byś zapoznał się z tematem. Jest wiele filmów dokumentalnych i książek w tej tematyce.

Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć, w jakich warunkach żyją hodowlane kury, i jak są później przetwarzane na mięso. Warto sięgnąć po jego książkę “Polskie mięso, czyli jak zostałem weganinem i przestałem się bać”. Polecam także artykuły i książki Dariusza Gzyry czy najnowszą pozycję Szymona Hołowni “Boskie zwierzęta”.

Warto także obserwować działalność Otwartych Klatek. Czasem naprawdę nie wiele trzeba by poszerzyć swoje horyzonty myślowe i spojrzeć na sprawę z nieco innej strony. Z perspektywy osób, które w tej tematyce siedzą już dłużej od nas i mają coś do powiedzenia.

Jest sporo blogów i kanałów na YT na temat wegetarianizmu, które również rozwiewają część wątpliwości. Jednym z moich ulubionych jest Everyday Hero.

Część z nas myśli, że zwierzęta nie czują, że są niemądre (wręcz głupie) i nie rozumieją, co się z nimi dzieje, kiedy np. jadą na rzeź. Fakty są jednak inne. Zwierzęta to istoty czujące i bardzo dobrze rozumieją co się dzieje – jeżeli macie jakąkolwiek wątpliwość w tej dziedzinie, tym bardziej musicie sięgnąć po pozycje, które poleciłam wyżej i zastanowić się jeszcze raz…

 

Zdrowe żywienie nie opiera się na mięsie

Czy widzieliście kiedyś piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej?

Na samym dole (czyli w miejscu, które jest podstawą piramidy, czyli rzeczą najważniejszą) znajduje się ruch i sport. Nieco wyżej plasują się warzywa i owoce, co oznacza mniej więcej tyle, że właśnie na nich powinna bazować nasza codzienna dieta. Kolejne są produkty zbożowe, z dużym naciskiem na te pełnoziarniste. Dopiero na samym końcu nabiał i mięso, z uwzględnieniem, by unikać dużych ilości mięsa i zastępować je np. roślinami strączkowymi. Podobnie piramida zaleca, by tłuszcze zwierzęce zastępować tłuszczami roślinnymi.

Jakość mięsa w dzisiejszych czasach woła o pomstę do nieba. Mało kto z nas ma dostęp do dobrego jakościowo mięsa. Musielibyśmy prześledzić całe życie zwierzęcia, żeby zobaczyć, w jakich warunkach żyje na co dzień i co dostaje do jedzenia.

Znam osoby, które nie jedzą mięsa, ani nabiału i mają się bardzo dobrze. Co więcej, czują się dużo lepiej, mają lepsze wyniki krwi i mniej chorują niż osoby, które to mięso jedzą. Im bardziej jesteśmy świadomi tego, co jemy, tym lepiej dla nas.

Warto jednak wiedzieć jedno: dzisiejsze mięso sprowadza na nas więcej szkód niż daje pozytywnych wartości odżywczych, które prawdę mówiąc, bez problemu można zastąpić czymś innym.

 

Wpływ mięsa na ekostystem 

Produkcja mięsa ma także ogromny wpływ na ekologię. Jeżeli interesujemy się trochę tym tematem, np. zero waste nie jest nam obce, warto poszerzyć swoją wiedzę, także na temat wegetarianizmu ekologicznego. Polega on na rezygnacji z mięsa z powodów (jak sama nazwa wskazuje) ekologicznych. Produkcja zwierzęca, zwłaszcza w ramach rolnictwa intensywnego jest niezrównoważona ekologicznie i nieopłacalna dla środowiska. Przede wszystkim produkcja mięsa ma wpływ na zanieczyszczenie środowiska i wykorzystanie takich zasobów jak woda, paliwa kopalne i grunty.

To bardzo szeroki temat, który warto pogłębiać, jeżeli interesuje nas, co stanie się z naszym światem za kilkadziesiąt lat, jeżeli będziemy żyli tak samo frywolnie, jak żyjemy teraz.

 

Te 3 główne powody, sprawiają dlaczego wegetarianizm jest popularny i dlaczego coraz większa część z nas chce spróbować, chociaż ograniczyć ilość spożywanego mięsa. Możemy to robić ze względów ideologicznych, z miłości do zwierząt, z obawy o ekosystem czy z chęci zadbania o swoje zdrowie. Dla niektórych wszystkie 3 czynniki są tak samo ważne.


Czy dodalibyście coś jeszcze do tej listy? A może siedzicie w temacie wege i moglibyście polecić artykuły, książki, czy miejsca w sieci, które w przystępny i mądry sposób przekazują wiedzę na ten temat? 🙂

Dagmara Sobczak
dagmarasobczak88@gmail.com

Hej! Jestem Daga. Socjolog z wykształcenia, ale i z zamiłowania. Moją misją jest działanie, pomaganie i inspirowanie. I wiesz co? Robię to na milion różnych sposobów. :)